Assistant Principal Interview Questions

Appearing for an interview itself makes any candidate nervous. In addition to this, the anticipation of the unknown that will happen during the interview worsens and affects the mental stability of the candidate. Therefore, it is better to take all the measures and understand what can possibly happen during the interview so that you are ready with the answers in advance.

Assistant principal interview questions are asked to a candidate who has been selected by the recruiters for a personal interview round. While answering these questions, a candidate can easily convince the interviewer of his/her competency for the said position. Despite being experienced and skilled, people sometimes fail to answer these questions and thus they lose the chance of getting recruited. To avoid a situation like this when you prepare for an interview, do read the questions and answers provided below.

Question 1: Tell us something about yourself and your career.
Answer: You need to make the maximum use of this opportunity to introduce various aspects of your personality. Apart from your name, work experience, and qualifications, you should describe about your interests and goals. You can also highlight the milestones of your career. When you start answering, maintain eye contact with the interviewer(s).

Question 2: What are the issues faced by the education sector? Do you have any suggestions to resolve these issues?
Answer: The interviewer here wants to know your take on the education system. You should be able to point out some issues that you feel are acting as a setback against the learning objectives. Suggest some measures and changes that you believe will bring a change in the way education is perceived and imparted.

Question 3: How do you tackle situations where parents support their child despite being told that the child is indisciplined?
Answer: Give your insight about handling such situations where taking a stance is tough, yet inevitable to avoid further complications.

Question 4: What would you do to resolve conflicts that arise among the students owing to difference in caste and ethnicity?
Answer: Conflicts among students are unavoidable, and there is little that can be done to completely eliminate these situations. However, you need to explain the various measures you would take to imbibe a sense of unity and respect among the students for each other.

Question 5: How would you schedule classes?
Answer: Before answering this question, you should clarify the grade for which you are being asked to schedule the classes, and accordingly answer the best schedule that will help the students to attend all the classes attentively.

Question 6: How many classes/lectures can you handle apart from administrative tasks?
Answer: Feel comfortable to speak about the number of classes/lectures you can handle, because sometimes you might have to handle more classes than usual apart from the administrative tasks assigned on a routine basis.

Question 7: What do you know about our organization? Would you like to make any changes in our vision, goals, and activities?
Answer: The answer to this question emphasizes on your familiarity with the organization and how well you understand the nature and scope of its operations. Discuss areas where you think improvement should be done while keeping in mind that your suggestions should be practical.

Question 8: What makes you think you are an ideal candidate for this job?
Answer: Answer this question by expressing not just your interest, but your qualifications for this position. Emphasize on the job duties in your previous jobs and the knowledge you have gathered throughout the course of your career. Be confident and ready to answer further questions that might arise when the employer discusses the job requirements.

Question 9: What are your weaknesses?
Answer: Weakness is a human trait. No one is perfect and can never be. Still, there is always a room for improvement when you are able to recognize the areas where you lag behind. Openly discuss about what you consider as your weaknesses and do not forget to elaborate on the measures you are taking to eliminate your weakness.

Question 10: Are you interested in sports and outdoor activities such as camping?
Answer: Discuss about your interest in outdoor sports and other activities that are aimed to keep an individual physically as well as mentally rejuvenated. On the other hand, if you are not much into outdoor activities, then feel free to discuss your interest in indoor and virtual sports.

Question 11: What salary do you expect?
Answer: State clearly about your salary expectations and justify why you want this salary.

Question 12: Do you have any questions for us?
Answer: You definitely would have questions in your mind and need to clear all your doubts. Do not hesitate to ask the time the recruiters will take to decide for your selection, or the operations, or anything else that you feel is reasonable to be asked.

Through the above given assistant principal interview questions, an employer will have the chance to assess you on different grounds. You better prepare all the answers in advance and be ready with a confident attitude and a smile to impress the interviewer and secure a job you have been looking for. All the best!

Contact Us : Privacy Policy