Computer Networks Interview Questions


Computer networks interview questions are not just very technical and interrogative in nature, but they can also be a pathbreaker or jammer, depending on your answer. There have been instances of people being shown the exit door just because when the time came to communicate with the interviewer and establish a professional identity of theirs, they were far too busy thinking about the time they spent in pursuits other than preparing for the interview. In this scenario, people often regret that they could have spent some time to prepare for the interview. We would suggest you to walk past the crowd of these regretful people and move ahead to carve a niche of success by making yourself aware of what questions an employer might ask during the interview.

As a computer networking professional, a person is involved in the installation and management of computer network and the peripherals such as routers, modems, local area network, switches, Ethernet hubs, etc. S/he has to ensure that all the systems are connected to the network and are able to access the services provided through the network. S/he has to perform troubleshooting and replace faulty devices with new ones.

The interview questions asked to a computer networks professional not only help to gather information about her/his familiarity with the networking systems, but it also allows the interviewer to test the confidence, patience, analytical, problem solving, and other skills as well. Thus, relying on just the technical knowledge is not advised at all. You need to work on your communication skills and body language along with revising the technicalities of this profession.

Given below are some of the questions an interviewer might ask. These will help you to prepare and perform better during the interview.

Technical Questions

  1. What is a network? What are the different devices used in setting up a network?

    Answer: Network is the process of connecting the computer systems and other peripherals in a way that all the users are granted privilege to access the common data and resources from their computers.

    The devices commonly used for setting up a network are:

    • Router: It is the CPU of a network. It acts as a host for all the computers in the network and connects these systems to the internet. The router assigns dynamic IP (Internet Protocol) address to each computer in the network.

    • Switch: A switch acts as a supporting device for the router. Basically, when all the ports of a router are busy, the additional systems are connected to the network through the switch.

    • Ethernet cables: Ethernet cable is required for every connection.

    • Network adapter: Network adapter come in two versions: wired and wireless. Depending on the build of your computer or laptop, there is already a built-in wired and/or a wireless network.

  2. What is IP multicast?

    Answer: IP multicast is the process of transmitting information using IP datagrams, a standard unit used in the transfer of packet data through the internet network. Through this process, a network can send the same information to different receivers in a single go.

  3. What is a mail gateway?

    Answer: A mail gateway is the machine that enables sending and receiving of electronic mails between the two systems.

  4. What is the length of an Ipv6 address?

    Answer: An Ipv6 address is 128 bits long.

  5. What do you understand by RAID?

    Answer: RAID or Redundant Array of Independent Disk Drives is a process that enables fault tolerance by utilizing a minimum of two disk drives.

  6. What is an access point?

    Answer: The access point, also known as wireless access point, refers to the device that enables a system to connect with the router.

Non-technical Questions

  1. Tell us about your career and qualifications in brief.

    Answer: You are free to go in a chronological or reverse chronological order and explain your qualifications to the employer. Emphasize on the key responsibilities assigned to you during your current and/or previous jobs.

  2. Where do you imagine yourself to be five years down the lane?

    Answer: State confidently that you aspire to grow and succeed with each passing day and would like to reach beyond the heights people normally look to reach to.

  3. What are your strengths and weaknesses?

    Answer: Every person has his strengths and weaknesses. State your strengths and at the same time don't be shy to tell the employer about your weaknesses and the steps you are taking to overcome the same.

We hope that you have a clear picture in your mind regarding the computer networks interview questions. Keep yourself updated with the latest advancements in the industry to be at par in the competition. All the best!


Contact Us : Privacy Policy